En motiu de la celebració del 8 de març tot seguit presentem un recull d’algunes de les dades que ens semblen rellevants per analitzar l’accés i la permanència de les dones al mercat de treball de la Garrotxa i detectar també les desigualtats de gènere en la població ocupada a través de la temporalitat, la jornada i la distribució salarial, tres de les condicions que més determinen el benestar de les persones i la satisfacció amb la feina.
Les dones representen el 50.17% de la població total de la Garrotxa.
La Població de la Garrotxa . 2018:
Homes 28.207
Dones 28.406
Si mirem l’afiliació a la seguretat social, a la Garrotxa les dones mantenen un grau d’afiliació inferior als homes i és a partir dels 55 anys i en la franja d’edat entre 30 i 44 anys on trobem la distància més gran entre homes i dones, coincidint amb la edat mitjana a la maternitat que a Catalunya és de 32,1 anys.

Font: Idescat
12.679 dones registrades com a població activa local, que representen el 44,63% de dones en edat de treballar.
11.408 dones afiliades a la Seguretat Social segons residència padronal de l’afiliat, que representen el 40,16% d’ocupades sobre el total de dones en edat de treballar.
Pel que fa a les modalitats de contractes, la contractació temporal continua essent la dominant tant en homes com en dones. En el cas de les dones els contractes eventuals i per obra o servei representen el 68.95%.

Les dones presenten una taxa d’atur més elevada que els homes i representen el 54,5% dels aturats.

Font: Idescat
La diferència salarial entre homes i dones, la coneguda bretxa salarial, és transversal i afecta a tots els sectors, edats i ocupacions i a l’any 2016 a Catalunya, malgrat haver-se anat reduint els darrers anys, es situa encara en un 23,4%, a la Unió Europea és d’un 16,4%.

En el conjunt d’aquestes dades s’observa una major vulnerabilitat de les dones en el mercat de treball, tant en la massa salarial com en la trajectòria laboral, fet que a dia d’avui ja provoca i continuarà provocant una bretxa en les pensions contributives.
Com a conseqüència de les menors cotitzacions i retribucions de les dones i per les seves trajectòries sovint discontínues, la cobertura de les prestacions per desocupació també serà menor.
A la Garrotxa, la quantia mitjana de les pensions contributives dels homes és de 1.163,32 euros i la de les dones supera de molt poc els 700 euros.
Aquestes bretxes salarials i de pensions, acompanyades a la disminució del poder adquisitiu i altres situacions familiars i personals com mostra l’Observatori econòmic, social i ambiental de la Garrotxa amb el fet que 1 de cada 4 persones majors de 65 anys viu sola i 2 de cada 3 de més de 85 anys són dones, fan que les dones tinguin major vulnerabilitat i risc d’exclusió social.
Reduir aquesta vulnerabilitat i risc d’exclusió social són alguns dels reptes que ens planteja l’objectiu de desenvolupament sostenible 5 #ODS5.
Segons el CADS (Consell assessor per al desenvolupament sostenible) a Catalunya, malgrat els progressos fets fins ara, persisteixen les desigualtats com, per exemple, les diferències salarials i la segregació ocupacional, que està encara molt estesa i on les dones tendeixen a concentrar-se en sectors menys ben pagats.
Per saber-ne més: http://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Informes/2016/Agenda_2030_CAT/ODS-5.pdf