Des de l’inici de l’estat d’alarma el 13 març de 2020, s’adopten mesures per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 per permetre la continuació dels mercats no sedentaris (o setmanals). Aquestes mesures sanitàries d’obligat compliment han permès l’activitat d’aquests mercats evitant aglomeracions i fent d’aquests espais, espais segurs.

Municipis com Olot, no han aturat mai el mercat setmanal però la seva obertura sempre ha estat condicionada al compliment d’unes estrictes mesures de control per evitar aglomeracions i minimitzar el risc de contagi per COVID19. En el cas del mercat d’Olot, a l’inici de la pandèmia es van permetre només les parades de fruita i verdura però a partir del mes de maig es van tornar a permetre les parades de roba. Actualment i segons la Resolució SLT/275/2021 de 5 de febrer, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot de COVID19, es poden trobar al mercat setmanal dels dilluns totes les parades habituals de diferents productes.

Les mesures, dictaminades pel PROCICAT es basen en les recomanacions del Departament de Salut de no superar el 30% de l’aforament i en el que s’insta als paradistes a extremar les mesures d’higiene a través de la instal·lació de dispensadors de gel hidroalcholic i el respecte de les distàncies de seguretat, que en el cas d’Olot s’ha fitxat als 1,5m tot demanant el seguiment dels torns darrera d’un senyal degudament marcat amb cintes.

Per tal de facilitar a la ciutadania el seguiment de les mesures i recomanacions, s’han penjat les indicacions pertinents a cadascuna de les vuit tanques d’entrada i sortida del recinte del mercat. També s’han senyalitzat indicacions d’entrada i sortida per cadascuna de les parades i cada dilluns, a banda de la responsable dels assentaments que controla les mesures que han de seguir els marxants, també es compta amb una agent de polícia i cinc agents cíviques que vetllen per la seguretat de la ciutadania i pel control de possibles aglomeracions. També, un cop al mes es disposa de quatre voluntaris de protecció civil per reforçar el compliment de les mesures i resoldre dubtes de la ciutadania.

Per tal de fer del mercat setmanal un lloc segur per a la ciutadania, l’ajuntament d’Olot difon regularment les següents mesures / recomanacions:

  • L’ús obligatori de mascareta
  • Seguiment de les indicacions de direcció d’entrada i sortides marcades
  • Conveniència de realitzar les compres en el mínim temps indispensable per tal d’evitar cues innecessàries i reduir el risc de contagi
  • Respecte dels senyals degudament marcats de la distància de seguretat d’1,5m
  • L’ús de gel hidroalcoholic
  • Seguiment de les indicacions dels voluntaris de Protecció Civil i de la Polícia Municipal d’Olot

Tenint en compte les restriccions per la pandèmia i la consegüent davallada de les vendes, l’ajuntament d’Olot està preparant uns ajuts pel marxants d’Olot dels que s’informarà arribat el moment pels canals habituals de l’Ajuntament.

Per a més informació podeu consultar la pàgina web de l’Ajuntament d’Olot www.olot.cat i/o enviar els vostres dubtes o consultes a fires@dinamig.cat