La Garrotxa incia aquesta primavera el procés participatiu que ha de permetre l’elaboració del Pla Estratègic Participatiu 2020-30. Amb el lema “Fem Garrotxa. Fem territori resilient” i a través de 16 taules participatives i la implicació de diferents agents de la comarca, la comarca aborda el repte de l’elaboració d’un pla estratègic emmarcat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, un pla estratègic que ha de guiar les actuacions dels principals agents del territori durant els propers anys i que proposa conèixer l’opinió i punts de vista de la ciutadania respecte a diferents temes plantejats que formen part del nostre dia a dia i de l’evolució de la comarca.

 

L’objectiu d’aquest procés és definir quins reptes aborda la comarca i establir un sistema de presa de decisions conjunta, amb el màxim de consens, en un marc d’equilibri territorial, de sostenibilitat, de resiliència i de qualitat de vida a la Garrotxa. En aquest context i amb la voluntat de treballar conjuntament per al desenvolupament sostenible de la comarca es durà a terme el procés participatiu. Per aquest, es proposen diferents taules participatives temàtiques, totes elles referides als Objectius de Desenvolupament Sostenible estipulats a l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides (2015). Amb el nom de “Fem Garrotxa” el procés proposa conèixer l’opinió i punts de vista de la ciutadania en general, respecte a diversos temes plantejats.

Les eines de governança amb les que ja es treballa a la comarca des de fa uns anys, han facilitat la ràpida connexió entre consorcis i avançar de manera conjunta i fluida. Des d’aquest punt de vista, DinàmiG s’ha involucrat des del primer moment en el disseny i participació des de l’àmbit econòmic i de dinamització del teixit empresarial. En aquest treball cal destacar també la tasca duta a terme els darrers set anys per l’Observatori per a la Sostenibilitat de la Garrotxa.

En termes de disseny del procés, s’han previst dues fases. La primera s’inicia el proper mes d’abril i s’allargarà fins el mes de juny. Durant aquest període de temps s’han previst: 16 taules participatives virtuals; entrevistes a agents clau de diversos sectors; enquestes virtuals; i visites presencials a col·lectius que tenen difícil accés a la participació.

En la segona fase, prevista per a la tardor, s’abordarà la presentació dels resultats del procés participatiu i l’esborrany inicial, elaborat a partir dels resultats de la primera fase.

Respecte a les 16 taules participatives, cal destacar que aquestes sessions estan agrupades en 4 grans eixos, amb 4 debats clau per cada eix: (1) persones, (2) planeta, (3) prosperitat, i (4) pau i partenariat.

Els espais participatius, que estan dissenyats i facilitats per la cooperativa Resilience Earth, començaran de manera virtual els mesos d’abril i maig i tindran lloc cada dilluns i dimecres de 18h a 20h. Podeu consultar el calendari i la temàtica de les diferents taules al web www.garrotxaresilient.cat. També s’ha engegat una campanya comunicativa a través de les xarxes socials que podeu seguir a través @garrotxaresilient

Les taules participatives seran en format virtual i per a participar-hi cal accedir a la pàgina web https://www.garrotxaresilient.cat/ on hi trobareu l’enquesta i una explicació detallada de cadascuna de les taules així com el formulari d’inscripció.

Us animem a participar-hi!