El sector dels serveis i l’oci, com un dels grans afectats pels tancaments i les restriccions degudes a la Covid19, ha treballat i està treballant per tal d’adaptar-se als nous escenaris que dibuixa sobre el nostre territori la pandèmia del coronavirus. D’aquesta nova situació, en va sorgir a finals del 2020 la necessitat de potenciar la compra als comerços locals i l’ús dels establiments d’hostaleria de la Garrotxa. Una iniciativa que es va materialitzar al desembre 2020 amb la posada en marxa de l’app Garrotxa Approp.

La pandèmia de la Covid-19 i els diferents graus de confinament que ha viscut la població han canviat moltes coses i no totes han estat negatives. El sentit de pertinència i de col·laboració s’ha incrementat i s’ha traduït en un major suport al comerç i a la producció local. Seguint aquesta tendència i aprofitant el canvi d’hàbits de mobilitat provocat per les restriccions Covid-19 , va néixer a finals del 2020 el projecte Garrotxa Approp, amb la clara intenció de fomentar el consum local responsable i sostenible i la dinamització i desenvolupament econòmic de la comarca.

Altres objectius marcats són: la fidelització dels clients a través d’una xarxa multisectorial de negocis, augmentar la despesa al territori, contribuint a potenciar l’economia de la Garrotxa i crear un circuit tancat per tal d’afavorir la retenció dels recursos a la comarca, oferint alternatives de consum, distribuint la riquesa entre els actors i creant comunitats més fortes i resilients. En aquest sentit, segons diversos estudis, els diners que es gasten en el petit comerç reverteixen fins a 3 vegades més en la comunitat que els que es gasten a les grans superfícies.

Seguint aquests objectius, per primera vegada al territori, es va treballar en un projecte amb la implicació de tots els actors econòmics que integren l’oferta de l’aplicació (empreses de serveis, comerços i hostaleria) i obre les portes a formar-ne part a totes les associacions comercials i turístiques municipals i comarcals.

Garrotxa Approp és un projecte col·laboratiu, que ha implicat el treball conjunt de diferents entitats i organismes de la comarca: l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, l’Associació de Comerciants d’Olot, l’Associació de Placers de la Plaça Mercat d’Olot, Turisme Garrotxa, DinàmiG, el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot; i amb el suport de Cercle Euram, Associació de Joves Empresaris de la Garrotxa i Fòrum de Bianya.

Pel que fa al seu funcionament, les empreses col·laboradores, a través de l’aplicació, poden oferir incentius laborals i retribuir als seus treballadors, ja que també funciona com a targeta moneder, poden fer-hi aportacions concretes. A més, l’aplicació, s’adreça també, a la població de la Garrotxa (client final) a la que com usuari li permet obtenir descomptes directes en les seves compres, i l’acumulació de punts bescanviables en euros.

Es tracta doncs d’una aplicació mòbil que dona avantatges a les empreses i a la població en general. Fent ús de la innovació tecnològica, aquesta aplicació vol ser perdurable en el temps, i d’ampli abast de població. Es tracta d’un projecte treballat en tres línies de propostes

Al primer mes de funcionament, l’anàlisi de les dades ja va permetre afirmar que l’aplicació havia complert les expectatives dels seus impulsors, tan pel que fa a la dinamització de  l’economia local com per la molt bona acollida no només per part dels establiments i les empreses, sinó també, i sobretot, per part dels clients.

Per incentivar l’ús de l’aplicació, el 24 de desembre, es va fer un sorteig de 200 € a través del perfil d’Instagram de Garrotxa Approp (@garrotxa.approp).

En xifres, l’app Garrotxa Approp compta actualment amb 96 establiments i 2.471 usuaris. Pel que fa a les diferents promocions que s’han portat a terme, cal destacar que des de la seva posada en marxa i fins passada la campanya de Nadal, 26 empreses van regalar als seus treballadors 48.180 € en vals de Garrotxa Approp per gastar als establiments i serveis adherits. Com a properes accions, ja s’ha presentat la campanya Olot+50 entre el 29 de maig i el 26 de setembre, on les 3.000 primeresa persones de la capital de la Garrotxa que facin una compra de 50 euros, en rebran 50 més per gastar als establiments inclosos a l’aplicació.

Per sectors, hi ha adherits 5 establiments d’activitats, 17 restaurants, 10 allotjaments i 62 comerços (incloent serveis).

Per a més informació podeu consultar les xarxes socials Twitter (@DinamiGarrotxa), Instagram (@garrotxa.approp) o consultar al 972 260 152 (Àrea d’Empresa i Emprenedoria de DinàmiG ) comerc@dinamig.cat